Sangria

Aantal personen: 4,
Voorbereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

Sangria:

  • 75 cl droge, rode wijn (gekoeld)
  • 250 ml bruisend water of cava
  • 1 à 2 el suiker
  • Het sap van 1 sinaasappel (voor een friszure smaak kun je ook limoen gebruiken)
  • Fruit voor in de sangria. Denk aan appel, citroen, perzik, peer, bessen, etc.
  • IJsklontjes

Sangria

  • Was het fruit en schil het eventueel.
  • Verdeel in partjes en doe alles bij elkaar in een grote kan.
  • Pers het sap van 1 sinaasappel uit in een apart glas. Zo voorkom je dat er pitjes in je sangria terechtkomen.
  • Voeg de suiker, rode wijn en eventueel de brandy toe aan het fruit in de kan.
  • Voeg het sinaasappelsap toe.
  • Schenk tot slot de spa rood of de cava hierbij.
  • Roer goed door

Tip: Sangria is het lekkerst als je 'm goed gekoeld en met ijsblokjes drinkt!

Met WELKE rode WIJNEN maak je sangria?

Over het algemeen kun je zeggen dat rode wijnen uit wijnland Spanje (hoe kan het ook anders) het beste in sangria passen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Jonge tempranillo
  • Lekkere rioja
  • Garnacha met fruitige tonen van bijvoorbeeld bessen en kersen

Dit zijn zachte rode wijnen met een gemiddelde hoeveelheid tannines (afhankelijk van het klimaat waar de druif groeit) en een relatief lage zuurgraad. Door het gebruik van dit soort zachte, soepele wijnen smaakt de sangria niet te zoet of te zuur.

Welke rode wijnen gebruik je niet?

Om een goede sangria te maken is het ook nodig dat je weet welke wijnen je niet gebruikt. Maak sangria niet met:

  • Wijnen met veel tannines, denk aan zware merlot of cabernet sauvignon uit de Bordeaux.
  • Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een pinot noir. Je gebruikt voor het maken van sangria al veel fruit en fruitsap, dus het toevoegen van extra zuren is niet nodig.
  • Wijnen met een wat ‘groener’ karakter., zoals een nebbiolo. Meer hartige smaken zoals paprika en paddenstoelen, gaan niet lekker samen met de zoete sangria.